default-logo

akyaka05Gökova körfezi’nin doğu ucundaki Akyaka; çam ormanlarıyla kaplı dağları,berrak su kaynakları,sakin kumsalları ve eski Ula mimarisini yaşatan evleriyle bir cennet…
İlk yerleşimin görüldüğü İÖ 2600′den bu yana yaşayan Akyaka,önceleri Muğla’nın deniz kapısı olan iskele çevresinde basit evlerden oluşan Kozlukuyu (Gökova) köyüne bağlı bir mahalleyken 1971 yılında muhtarlık;1992 ‘de de belde olmuş.Kuzeyinde bin metreye kadar yükselen çam ormanlarıyla kaplı dağlar,doğusunda tatlı suların kaynağı Kadın ve Akçapınar azmakları ile yemyeşil ovaların bulunduğu Akyaka,yıllarca gözlerden uzak bir balıkçı köyüyken 1970 itibariyle kent kaçkınlarının,münzevilerin ve sanatçı ruhların mekanı haline gelmiş. Akyaka’nın bakir doğasına,yazın bile hiç kesilmeyen tatlı melteminin büyüsüne kapılarak göç edenlerle birlikte yazlık evlerin akyaka02akyaka01sayısında da artış görülmüş. Ama yinede benzerlerine oranla hiç bozulmamış, çünkü 1988 yılında ‘Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilmiş.Akyaka’nın bulunduğu yörede,antik çağlarda İdima isimli bir Karia kenti kurulmuş. Akyaka, 3 kilometre doğusundaki Kozlukuyu köyü,aynı köyün yazılaş mahallesi,arada bulunan inişdibi mahallesi ve orman Kampı içindeki Eski İskele mevkii,kentin yerleşim alanını oluşturuyormuş.İÖ 3.yüzyılda,Oniki Adalar ile bir akrabalık geliştirmiş İdima. Bizans döneminde ise Aziz Kosma’nın adı bölgeye verilmiş ve anısına,Orman Kampı’nda,tepede güney apsis duvarları bulunan bir Kilise yaptırılmış.
Doğası,su kaynakları ve temiz denizinin yanı sıra,belkide asıl olarak evleri ile anılan,ünlenen Akyaka’da,beton apartman ve bitişik yapılaşma hiç yok.Evlerin tümü, Muğla’nın Ula ilçesindeki eski evler örnek alınıp günümüzün modern mimarisi ile birleştirilerek Akyaka’ya özgü bir sentez oluşturulmuş. Hem iç dekorasyonda,hem dış cephelerdeki ahşap işlemelerin zarafeti,geniş ve ferah bahçeleri,yöreye özgü Muğla bacaları ile dikkat çeken evlerin en önemli ayrıntısı,tavan işçiliği.Akyaka mimarisinin bu denli özel oluşunu sağlayan,daha doğrusu Ula mimarisini burada yaşatan kilit isim Nail Çakırhan’dır.
akyaka06akyaka03Akyaka limanından kalkan gezi teknelerinin en önemli durağı Sedir Adası. Düzgün kesme taştan çok sayıda kuleli sur duvarları,Dor düzeninde yapılmış Apollon Tapınağı ve onun yerinde sonradan yapılan kilisesi,sportif yarışmalara sahne olan iyi korunmuş tiyatrosu ve günümüze ancak izleri gelebilmiş agorası ile bir hayli zengin arkeolojik veriler sunan Sedir Adası,tüm gezinti teknelerinin en önemli durağı.Adayı bu kadar özel kılan ise ülkemizin yer aldığı coğrafi kuşak içinde ender sayılabilecek kum oluşumu.Akyaka’nın temiz sahilleri, kumsalları ve palmiyelerle süslü plajlarının yanı sıra Kadın Azmağı adlı bir su kaynağı var ki eşine az rastlanır foğal bir mucize. Akyaka’dan 15 dakikalık bir yürüyüş ile ya da kano ile ulaşılan Kadın Azmağı,berrak duru suyu,el değmemiş doğası ve bahçeli balık lokantaları ile anılıyor.Toroslar’ın batıdaki uzantısı olan Sakar Tepesi’nden çıkan kaynak sularının beslediği Azmak Çayı’nın en önemli özelliği,suyunun beraklığı ve debisinin yüksekliği. Suyu sodalı olan Azmak, Akyaka’nın doğusundan başlayıp 2 kilometrelik bir parkur izleyerek Gökova Körfezi’nden denize dökülüyor. Berrak, serin ve bereketli suların kaynağı Akyaka,hakikaten de Gökova’nın kalbi…